AMSTERDAM - Ajax is officieus de kampioen van Nederland in het seizoen 2020-2021. Door concurrent AZ met 2-0 te kloppen zijn de Amsterdammers alleen nog door PSV op doelsaldo te achterhalen. De ploeg van Erik ten Hag kan over een week in eigen huis tegen FC Emmen de titel officieel gaan opeisen.

Na winst in de beker en competitie in Alkmaar was het reeds de derde keer dit seizoen dat Ajax te sterk was voor de Alkmaarders. In de Johan Cruijff Arena zorgde Davy Klaassen voor beslissing. In de 66e minuut profiteerde hij van een voorzet van Dusan Tadic en een handig overstapje van Sebastién Haller en schoof de 1-0 achter keeper Bizot. In de slotminuut verdubbelde hij de score door uit een corner raak te mikken.

In de eerste helft deden beide ploegen in een boeiend schouwspel nauwelijks voor elkaar onder. Na een eerste kans voor Haller die wordt gekeerd door Bizot laat ook AZ zich regelmatig zien. Zo moet Maarten Stekelenburg keren op pogingen van Wijndal en Stengs en schieten Koopmeiners en Boadu naast. Aan de andere kant weetBizot op slag van rust een vrije trap van Tadic naast te tikken.

Na de rust wordt het spel rommeliger en lijkt met name AZ het moeilijker te hebben met de fysieke strijd. Nadat Bizot nog twee pogingen van Tagliafico weet te keren is het Klaassen die halverwege de tweede helft de ban breekt. AZ blijkt vervolgens niet meer bij machte om hetzelfde te brengen als voor de rust en in de slotminuut gooit Klaasen het duel dan ook definitief in het slot na een corner van Gravenberch.

Ajax - AZ 2-0 (0-0)
66. Klaassen 1-0
90. Klaassen 2-0