HOORN - Op woensdagmiddag 12 juli aanstaande geeft Laura Vriend een lezing over plantage Abbekerk in Suriname. De lezing is onderdeel van een serie activiteiten die het Westfries Archief organiseert onder de titel ‘Westfriezen en de West’.

Westfriezen en de West
In 1873 schafte Nederland definitief de slavernij in Suriname en de andere West-Indische koloniën af. Nu, 150 jaar later, wordt de afschaffing herdacht en vragen nazaten van slaafgemaakten om erkenning.
Het Westfries Archief ging op zoek in zijn collectie. Welke informatie en verhalen over Westfriezen en de West zijn in de archiefkluis te vinden? Het resultaat van de zoektocht is een mini-expositie en drie korte lezingen in het Westfries Archief. Met bijzondere aandacht voor de betrokkenheid van Westfriezen bij de slavernij in West-Indië.

Lezing Plantage Abbekerk
Op een achttiende-eeuwse kaart van Suriname staat een plantage met de naam Abbekerk. Omdat de spreker zelf uit het Westfriese dorp Abbekerk komt, was haar nieuwsgierigheid gewekt. Hoe kwam deze plantage aan haar naam? Wie hebben de plantage in bezit gehad? En wat heeft zich daar zoal afgespeeld? De lezing is een nadere kennismaking met plantage Abbekerk en brengt het Nederlandse plantage- en slavernijverleden dichterbij.
Spreker Laura Vriend is cultuurhistoricus en medewerker van het Westfries Archief.

De lezing op woensdag 12 juli begint om 15.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden via activiteiten@westfriesarchief.nl. Geef daarbij ook aan met hoeveel personen u naar de lezing komt.

De volgende lezingen zijn op woensdag 19 juli en 2 augustus 2023. Die gaan over respectievelijk Westfriese slavenschepen en verzamelde objecten van twee Suriname-expedities.