STEDE BROEC - Van 10 tot en met 14 oktober kunnen jongeren die steek-, slag- of stoot- of nepwapens in hun bezit hebben deze anoniem, boetevrij en straffeloos inleveren op speciale punten in gemeente Stede Broec en Drechterland. Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom bieden beide gemeente jongeren in deze week de mogelijkheid wapens af te geven zonder consequenties; er wordt niet naar een naam of ID bewijs gevraagd. Niets word geregistreerd en er komt geen strafrechtelijke vervolging.

Veel jongeren denken dat de gevolgen van wapenbezit en -gebruik wel mee zullen vallen. Ze staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. De bezitter acht zich bovendien zelfverzekerder en is met een wapen op zak minder snel geneigd conflicten te sussen of uit de weg te gaan.

In de praktijk blijkt uit interviews met daders, slachtoffers en getuigen dat wapens een schijnveiligheid creëren. Wapenbezit leidt – vooral in panieksituaties – eerder tot gebruik van dat wapen, met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor het slachtoffer maar ook voor de dader zelf, omdat die een strafblad krijgt.

Burgemeester Michiel Pijl namens beide gemeenten: “Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Al zien we helaas dat het wapenbezit onder jongeren de laatste jaren juist toeneemt. Met deze actie willen we het signaal afgeven dat een wapen dragen niet normaal is. En dat we dat ook nooit gewoon gaan vinden. Ik roep jongeren op gebruik te maken van deze kans om hun wapens zonder consequenties in te kunnen leveren. Zo zorgen we er samen voor dat onze dorpen veilig blijven.”

Op de volgende locaties kunnen de wapens worden ingeleverd:


- 10 oktober   Jongerencentrum Iventas  Raadhuislaan 16 1613 KR   Grootebroek    16-20 u
- 11 oktober  Politiebureau Stede Broec  Industrieweg 35 C 1613 KT     Grootebroek  16-20 u  
- 12 oktober   Prostante Kerk  Raadhuisplein 24  1616 AV   Hoogkarspel  16-20 u   
- 13 oktober  Prostante Kerk  Raadhuisplein 24  1616 AV   Hoogkarspel  16-20 u  
- 14 oktober  Jongerencentrum WipIn    Koggeweg 43 1607 MT Venhuizen  16-20 u

Meer informatie: www.drechterland.nl/wapens en www.vraaghetdepolitie.nl