STEDE BROEC - Dit jaar starten de gemeente Stede Broec samen met huisartsenpraktijken in de gemeente Stede Broec en het wijkteam van Ons Stede Broec een proef om de samenwerking rond jeugdhulp te versterken.


Wat houdt de pilot met een POH-GGZ Kind & Jeugd in?

In gesprekken met ketenpartners van de huisartsenpraktijken in Stede Broec is onderzocht hoe de samenwerking met de gemeente en Ons Stede Broec kan worden versterkt. Vervolgens is een plan uitgewerkt om de in de huisartsenpraktijken werkende Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg voor kinderen en jeugdigen (POH-GGZ K&J), extra tijd en ruimte te geven naast de bestaande werkzaamheden. Deze tijd kan ingezet worden voor verbindende taken. Deze extra tijd financiert de gemeente Stede Broec vanuit de gedachte dat dit meer verbinding en effectiviteit oplevert voor betrokkenen.

Wethouder Lydia Groot van de gemeente Stede Broec zegt hierover: “Ik ben heel blij met deze pilot en verwacht dat de sterkere samenwerking tussen huisartsen en ons wijkteam positief zal uitpakken voor kinderen en gezinnen die hulp en ondersteuning nodig hebben.”

Waarbij kan de inzet van een POH-GGZ Kind & Jeugd helpen?
Er is een POH-GGZ Kind & Jeugd werkzaam voor vier huisartsenpraktijken in de gemeente Stede Broec. Deze POH werkt via Vicino Noord-Holland Noord onder regie van de huisarts en kan zowel behandelen als doorsturen met instemming van de huisarts. De verwachting is dat kinderen en jeugdigen hierdoor nog sneller de juiste zorg krijgen en hierdoor minder snel zwaardere zorg hoeft te worden ingezet. De extra inzet die de gemeente Stede Broec financiert, wordt gebruikt voor afstemming tussen Ons Stede Broec, casuïstiek overleg en terugkoppeling naar huisartsen.

Hoe wordt de POH-GGZ Kind & Jeugd ingezet?
Elke ketenpartner heeft zijn eigen rol, belang en verantwoordelijkheid in de samenwerking rond kind en jeugd. Voor het slagen van de samenwerking is het van belang dat alle partners zich inzetten om de gemeenschappelijke doelen te behalen. De POH-GGZ K&J draagt bij aan kortere lijnen tussen het sociaal team en huisartsen en is hiermee een verbindende schakel tussen het sociale en medische domein . De kick off van de pilot is op 18 januari gepland.