STEDE BROEC - Langs de provinciale weg N307 bij Broekerhaven is afgelopen nacht de geluidswering bevestigd aan de vangrail. Deze maatregel neemt de gemeente Stede Broec om geluidsoverlast van het verkeer aan te pakken.

Wethouder Thijs Visser was aanwezig bij de werkzaamheden en kreeg uitleg van de aannemer.


Bewoners aan de noordkant van N307 bij Broekerhaven ervaren al jaren geluidsoverlast van het verkeer. Na het aanleggen van de nieuwe N307 in 2018 is het drukker geworden op deze provinciale weg. Volgens de bewoners veroorzaken vooral vrachtwagens veel geluidsoverlast. De gemeenteraad heeft daarom budget beschikbaar gesteld voor een maatregel om de overlast te verminderen.

Geluidswering vangrail

De gemeente heeft samen met de bewoners gekeken wat mogelijk is om de situatie te verbeteren. Door het plaatsen van geluidsbakken onder de bestaande vangrail aan de noordkant van de weg kan het verkeerslawaai verminderen. Deze geluidsbakken reflecteren het geluid naar beneden waardoor het geluid grotendeels wordt geabsorbeerd door de berm. De provincie Noord-Holland heeft met deze geluidsbakken goede ervaringen opgedaan bij een proef in Egmond.

Wethouder Thijs Visser is blij dat de gemeente nu deze maatregel kan uitvoeren. “We zijn voortdurend in gesprek geweest met de bewoners en de provincie om te kijken wat er mogelijk was om de geluidsoverlast te verminderen. Het is mooi dat we hieraan nu iets kunnen doen. Op basis van de ervaringen in Egmond verwachten we dat de geluidsbakken het verkeersgeluid een stuk verminderen.”

Geluidsmeting

Om het effect van de maatregel in beeld te krijgen, heeft de gemeente eerst een geluidsmeting laten uitvoeren. Na het plaatsen van de geluidsbakken volgt een tweede meting. Zo kunnen we zien wat het effect is van de geluidsbakken.