STEDE BROEC - Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Stede Broec, was op 26 januari en 27 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het plein voor het gemeentehuis.

Het monument in Stede Broec maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Ademhaling in het licht
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Op zondag 26 januari werd het monument Levenslicht door burgemeester Wortelboer onthuld bij het herdenkingsmonument van Truus Menger. Daarna deed wethouder Groot een voordracht. Ook op maandag 27 januari werd het Levenslicht waardig opgebouwd en om 20.00 uur weer afgebouwd.