STEDE BROEC - Burgemeester Ronald Wortelboer reikt vrijdag 18 maart 2022 een Koninklijke onderscheiding uit aan Johan Ooijevaar en Joop Roersma. Zij krijgen deze onderscheiding vanwege hun jarenlange inzet als vrijwilliger binnen onze gemeenschap. Maar met name voor hun verdiensten voor de monumentale korenmolen Ceres. Zij worden geridderd in de orde van Oranje-Nassau. Negen andere vrijwilligers van de molen ontvangen een gemeentelijke onderscheiding.

Na de fatale brand in de oudejaarsnacht van 2019 was de molen grotendeels verwoest. De Ceres leek niet meer te redden. Een grote schok voor de hele gemeente. Maar de heren Ooijevaar en Roersma stonden meteen op en namen het initiatief om de molen te herstellen. Het werd een megaproject: van de financiering van de herbouw en het organiseren en motiveren van vrijwilligers tot het restaureren conform richtlijnen monumenten Molens. Twee jaar lang hebben zij hun ziel en zaligheid gelegd in de herbouw en staken zelf ook de handen uit de mouwen. Door hun tomeloze inzet is de molen in een relatief korte tijd weer in zijn oude glorie hersteld. Instructeurs kunnen straks weer lesgeven op molen Ceres, nieuwe molenaars worden opgeleid. Daarmee wordt ook bijgedragen aan het behoud van het immateriële cultureel erfgoed: de molenaar.

Johan Ooijevaar:
1974 – heden: bestuurslid en commissielid bij gemengd koor Floraklanken.
1993 – heden: actief lid van de werkgroep weidevogels van IVN.
2009 – heden: lid van Gilde van Vrijwillige Molenaars. Hij leidt vanaf 2012 molenaars op voor het Gilde.
2011 – heden: Voorzitter, molenaar van monumentale korenmolen Ceres. Leider van de groep vrijwilligers voor herstel molen Ceres. Geeft rondleidingen aan scholen door de molen. Maalt regelmatig ook bij molen De Herder in Medemblik.

Joop Roersma:
1990 – 1995: Bestuurslid en penningmeester van de BMX-club Stede Broec
2012 – heden: Molenaar en technisch vrijwilliger bij de monumentale korenmolen Ceres, rechterland van J. Ooijevaar, medeleider van groep vrijwilligers voor herstel van de molen. Leidt molenaars op voor het Gilde van Molenaars. Maalt ook bij molen De Herder in Medemblik.
2014 – 2019: Voorzitter van Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Noord-Holland. Lid vanaf 2012.

Gemeentelijke onderscheiding:
Vrijwilligers Ton Goede, Arie Ruiter, Robert Rodenburg, Jan Dekker, Martien Kamper, Simon Kamper en Peke de Vries ontvingen de gemeentelijke onderscheiding voor hun inzet ten behoeve van de restauratie van molen Ceres.