STEDE BROEC - De Lutjebroeker kermis gaat vanwege corona niet door. De kermis zou van 29 augustus tot 1 september a.s. gehouden worden. Café De Paus, de drijvende kracht achter het evenement, heeft besloten de deuren dan gesloten te houden. Ook de exploitant van de draaikermis zal deze niet opzetten en het kermiscomité schrapt haar activiteiten.

Burgemeester Ronald Wortelboer: “Dit doet pijn, ik weet hoeveel mensen zich op de kermis hebben verheugd. Het is altijd onze intentie geweest om de kermis, op een corona verantwoorde manier, door te laten gaan. Daarover zijn we met de verschillende organisatoren, waaronder Café De Paus en de exploitant, de afgelopen tijd uitgebreid in gesprek geweest. De insteek was altijd: als het op de één of andere manier kan, dan laten we kermis doorgaan.”

Gemeente en organisatoren hebben zorgvuldig gekeken naar een passende locatie voor de draaikermis, zodat deze op een veilige en gezonde manier gehouden zou kunnen worden. Ook zijn de afgelopen maanden diverse plannen de revue gepasseerd voor het buitenterrein bij Café De Paus. Deze moesten naar aanleiding van nieuwe, landelijke coronamaatregelen tussentijds enkele keren worden bijgesteld.

Ingehaald door de actualiteit
Burgemeester Wortelboer: “De afgelopen weken werden we steeds meer ingehaald door de actualiteit. Het aantal coronabesmettingen steeg, met aangescherpte maatregelen en dringende adviezen vanuit het kabinet tot gevolg. We kunnen niet anders dan accepteren dat onze gezondheid en die van de mensen die ons lief zijn nu voorrang moet hebben. Een feest dat zieken oplevert, kan nooit de bedoeling zijn. Ik hoop van harte dat we volgend jaar gewoon weer een feestje kunnen vieren zoals we dat gewend zijn.”

Gezondheid voorop
John Kok, namens Café de Paus: “In onze ogen konden we, zeker naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag, uiteindelijk maar één juist besluit nemen: Kermis Lutjebroek 2020 vanuit Café de Paus niet door laten gaan. We weten dat we hiermee veel mensen teleurstellen, maar we kunnen de gezellige sfeer die we met z’n allen willen, niet op een veilige manier neerzetten. De gezondheid van de gasten en het team staat voorop. Het is een totaal verkeerd signaal om het door te laten gaan. “

Renee Jong namens het kermiscomité: “Van al die jaren dat het kermiscomité bezig is met het organiseren van het vertier en gezelligheid rondom de kermis, is dit wel het meest onzekere en vreemde uit onze rijke geschiedenis. We hopen dat er snel een goed vaccin gevonden wordt en dat het virus de kop wordt ingedrukt, zodat wij als comité weer kunnen doen waar we goed in zijn. Wij willen iedereen alvast een fijne kermis toewensen, en we hopen dat eenieder in dit gekke jaar, toch nog een beetje het kermisgevoel krijgt.”