WEST-FRIESLAND - Van 9 tot en met 13 oktober kunnen jongeren die steek-, slag- of stoot- of nepwapens in hun bezit hebben deze anoniem, boetevrij en straffeloos inleveren op speciale punten in gemeente Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom bieden de drie gemeenten jongeren in deze week de mogelijkheid wapens af te geven zonder consequenties; er wordt niet naar een naam of ID-bewijs gevraagd. Niets wordt geregistreerd en er komt geen strafrechtelijke vervolging.


Veel jongeren denken dat de gevolgen van wapenbezit en -gebruik wel mee zullen vallen. Ze staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. De bezitter acht zich bovendien zelfverzekerder en is met een wapen op zak minder snel geneigd conflicten te sussen of uit de weg te gaan.

In de praktijk blijkt uit interviews met daders, slachtoffers en getuigen dat wapens een schijnveiligheid creëren. Wapenbezit leidt – vooral in panieksituaties – eerder tot gebruik van dat wapen, met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor het slachtoffer maar ook voor de dader zelf, omdat die een strafblad krijgt.

Met deze actie willen de colleges van de drie gemeenten een duidelijk signaal afgeven dat wapens niet in onze samenleving thuis horen. Helaas blijk dat het wapenbezit onder jongeren de laatste jaren juist toeneemt. De boodschap van de actie is duidelijk; een wapen dragen is niet normaal. De gemeenten hopen dat jongeren gebruik maken van deze kans om hun wapens zonder consequenties in te kunnen leveren. Elk ingeleverd wapen is er een minder op straat. Zo zorgen we er samen voor dat onze dorpen veilig blijven.

Op de volgende locaties kunnen de wapens worden ingeleverd:

9 oktober Jongerencentrum Cayen Peperstraat 1Enkhuizen 19.00-22.00 uur

10 oktober Jongerencentrum Inventas Raadhuislaan 16 Grootebroek 14.00-17.00 uur

11 oktober Jongerencentrum Inventas Raadhuislaan 16 Grootebroek 14.00-17.00 uur

12 oktober Jongerencentrum WipIn Koggeweg 43 Venhuizen 13.00-16.00 uur

13 oktober Jongerencentrum WipIn Koggeweg 43 Venhuizen 13.00-16.00 uur