BOVENKARSPEL - Vrijdagochtend is met hoogwerkers de gereviseerde hijsmotor van de Overhaal aan de Kolk in Broekerhaven teruggeplaatst en in de middag weer in werking gesteld.


De motor was sinds Monumentendag (half september) defect geraakt en niet meer 'aan de praat' te krijgen. Na uitvoerige inspecties bleek dat de hijsmotor toe was aan een grondige renovatie. Deze werd in de loop van september afgekoppeld en voor reparatie afgevoerd.

Ingrijpende bevindingen bij inspectie
Gedetailleerde foto's en beschrijvingen van de ontmantelde motor lieten nog al wat manco's zien aan de motor. Behalve veel zand en vocht in het binnenwerk, bleek ook een lagerbus te zijn ingesleten. Deze diende vervangen te worden, krassen en putten in de as moesten hersteld worden, koolborstels en sleepringen dienden vervangen te worden, 75% van de isolatielaag ontbrak, waardoor in het verleden verschillende keren kortsluiting ontstond, tanden aan het tandwiel waren ingesleten en dienden opnieuw uitgelijnd te worden.

Er moest dus behoorlijk wat gerepareerd worden. Boven verwachting was de installatie van de motor nog dit jaar mogelijk. Alles werkt weer en de Overhaal kan weer dienst doen als Sinterklaas wordt ingehaald op zondag 17 november aan de Kolk in Bovenkarspel.