STEDE BROEC - Op 26 september, in de landelijke Week tegen Eenzaamheid, organiseerde Yvonne Heilig van Ons Stede Broec in Het Postkantoor in Bovenkarspel de training ‘Wegwijs bij eenzaamheid’. Een training voor hulpverleners en vrijwilligers. Wat is eenzaamheid en hoe inspireer je mensen die zich eenzaam voelen om hier op een constructieve manier iets aan te doen?

Eenzaamheid in Westfriesland en gemeente Stede Broec


Eenzaamheid is in Noord-Holland en Westfriesland een probleem. Ook inwoners van Stede Broec vereenzamen. De cijfers liegen er niet om. Yvonne Heilig, maatschappelijk dienstverlener en eenzaamheidsspecialist bij Ons Stede Broec, vertelt dat bijna de helft van de mensen in Nederland aangeeft zich wel eens eenzaam te voelen. Een op de zeven voelt zich ernstig eenzaam.

‘Aandoening van deze tijd’

Dit onderschrijft zorgdirecteur Jan Leunis de Beij van Omring: ‘Medewerkers van Omring komen het iedere dag tegen, eenzaamheid. Je kunt het gerust een van de aandoeningen van deze tijd noemen. Mensen worden weliswaar ouder, maar hun netwerk brokkelt af. Online lijkt iedereen verbonden, maar offline, in het dagelijks leven, is dat bepaald niet altijd het geval. Psychische nood als gevolg van eenzaamheid is geen kleinigheidje. Erg goed dus dat deze training gegeven wordt! Een investering die aansluit bij de vereisten van deze tijd.’

Handvatten voor hulpverleners en vrijwilligers om eenzame inwoners te ondersteunen

Met deze trainingen geven we hulpverleners en vrijwilligers in Stede Broec handvatten om eenzaamheid bespreekbaar te maken en om inwoners te ondersteunen die zich chronisch eenzaam voelen. Zodat zij Stede Broec’ers tips kunnen geven en hen inspireren om hun problemen om te denken en op een positieve manier aan te pakken.

Eenzaamheid is een signaal om iets te doen

Eenzaamheid is namelijk een normaal gevoel. Het is een signaal dat je iets moet doen om in verbinding met anderen te komen. Het wordt pas een probleem als het chronisch wordt. Dan moet je geholpen worden om uit de eenzaamheid te komen. Zélf of met hulp. Inwoners van Stede Broec kunnen hulp krijgen in de vorm van de cursus creatief leven.

‘Westfriezen praten niet zo makkelijk over hun gevoel’

Martien Krijger, wethouder Samenleving: ‘Westfriezen gaan over het algemeen niet zo snel naar hun huisarts, tonen niet zo snel hun emoties en praten ook niet zo makkelijk over hun gevoel. Er ligt ook schaamte op het onderwerp. Mensen denken bijvoorbeeld: ‘Als ik zeg dat ik me alleen voel, vinden mensen me zielig en dat wil ik niet, dus ik zeg er maar niets over.’ Zo houden we elkaar voor de gek, terwijl we het allemaal wel eens hebben. Eenzaamheid komt voor bij jong en oud. Het is niet alleen iets wat bij ouderen speelt. Zelfs binnen een gezin of in een relatie kun je je eenzaam voelen. Aan de buitenkant zie je niet dat iemand eenzaam is.’

‘Dat moet je vrágen. Het onderwerp moet uit de taboesfeer en dat kunnen we alleen als we het sámen doen. Als we zelf méér benoemen hoe we ons voelen. Verdriet wegdrinken met een biertje of wijntje is niet de oplossing. Ga het gesprek aan! Ik ben ervan overtuigd dat degene met wie je praat je verder gaat helpen. Want dat is ook onze Westfriese mentaliteit!’ Ik vind deze cursussen en informatie belangrijk, maar volgens mij ligt de sleutel vooral in initiatieven van inwoners zelf; eenvoudige dingen die je kunt doen als zorgzame buurman of -vrouw. Daar begint het. Dat we als buurtbewoners ook omkijken naar elkaar.’

In Stede Broec werken partners samen om eenzaamheid te bestrijden


De partners Ons Stede Broec, Omring, Geriant, KBO, Zonnebloem, Seniorenraad, De kerk, De hoofdzaak, Humanitas, Buurtverbinders, POH’ers, huisartsen, Team Sportservice, de Westfriese bibliotheken, het Vrijwilligerspunt, WMO-consulenten en meer medewerkers van gemeente Stede Broec zetten samen hun schouders onder het bestrijden van eenzaamheid. Zodat het in deze gemeente prettig wonen, werken en ontspannen is.