BOVENKARSPEL - Vlak voor de drukte in het vaarseizoen kan de Overhaal bij de Broekerhaven in Bovenkarspel weer open. De versleten rem van de monumentale botenlift wordt gerepareerd zodat het overhalen van bootjes vanaf half juni weer mogelijk is.

Uit een onderhoudstest begin dit jaar bleek dat door slijtage van de rem de botenlift niet meer veilig was. De afgelopen jaren was al extra onderhoud uitgevoerd om geluidsoverlast door de piepende rem te verminderen. De gemeente Stede Broec besloot daarom na de onderhoudstest de Overhaal voorlopig te sluiten.

Na sluiting van de Overhaal onderzocht de gemeente wat nodig is om de rem te repareren of te vervangen en wat dat gaat kosten. Uit een eerste verkenning door een adviesbureau bleek dit een flinke kostenpost te zijn van rond de € 30.000. Reden voor de gemeente om te kijken of reparatie mogelijk is voor minder kosten. Er is nu een deskundig bedrijf gevonden die de rem gaat vervangen voor ongeveer € 6.500.

Het bedrijf dat de rem vervangt start begin volgende week met de werkzaamheden. De gemeente verwacht dat de Overhaal op 14 juni weer open is. Dan kunnen de bootjes weer worden overgezet vanuit de sloten naar het Markermeer.

Wel blijft de toestand van de totale technische installatie van de Overhaal een aandachtspunt. Daarom onderzoekt de gemeente wat nodig is om de botenlift veilig in bedrijf te kunnen houden, wat dat gaat kosten en of er subsidies en andere inkomsten mogelijk zijn. Zowel voor de machinisten van de Overhaal als voor de bootjes staat veiligheid voorop. Ook is belangrijk dat het bedienen en gebruiken van de lift gemakkelijk en gebruiksvriendelijk kan worden uitgevoerd. Als bekend is wat er technische en financieel haalbaar is besluit de gemeente wat de vervolgstap zal zijn.