GROOTEBROEK - Op 17 juni was wethouder Bart Nootebos aanwezig bij de viering van de eerste paal voor plan De Zwaan, samen met de toekomstige bewoners en aannemer Kuin. In het plan aan de Zesstedenweg-Raadhuislaan in Grooteboek komen 5 woningen.


Belangrijk uitgangspunt was het behoud van de 4 monumentale bomen aan de Raadhuislaan. Deze zijn dan ook duurzaam ingepast in het uiteindelijke ontwerp. Aan de Zesstedenweg komen 2 twee-onder-een-kapwoningen. Aan de Raadhuislaan worden 3 vrijstaande woningen gebouwd op ruime kavels. Achter deze woningen wordt bovendien de bestaande sloot doorgetrokken.

Lange voorbereiding
Het plan is na jaren voorbereiding gestart. Al acht jaar geleden werden woningbouwplannen ontwikkeld voor deze plek. Een kleinschalige inbreilocatie in het centrum van Grootebroek. De crisis op de woningmarkt zorgde voor vertraging. Ook duurde het lang voordat de gemeente een ontwikkelaar vond die een goed plan had voor deze locatie. De gehouden aanbesteding in 2016 heeft geleid tot de verkoop van de gronden aan Kuin Vastgoedontwikkeling.

Wethouder Nootebos is blij dat na een lange voorbereiding nu gestart is met het plan. “Het is een unieke locatie gedeeltelijk aan doorvaarbaar water. Na jaren zal er met deze invulling van het braakliggende terrein weer een mooi stukje Grootebroek ontstaan.”

Geschiedenis locatie de Zwaan
De locatie naast de kerk in Grootebroek kent een lange geschiedenis. Het plan is dan ook vernoemd naar het voormalige café en boerderij De gekroonde Zwaan die ooit op deze plek hebben gestaan. Het café bestond al in 1678. Na de sloop van De gekroonde Zwaan, het aangrenzende winkeltje en het oude verenigingsgebouw De Ark ontstond het plan voor woningbouw op deze lege plek.