BOVENKARSPEL - Een bijzondere dag afgelopen zaterdag. Het brandweerkorps Stede Broec nam afscheid van Martien Kager, Joost van der Gulik en Jaap Water.


Jaap Water diende vele jaren als meetploegleider bij de Veiligheidsregio. Jaap is op 1 juli 2018 als mede postcommandant bij de Brandweerpost Stede Broec in dienst gekomen.

Het meest sprekende wat Jaap achterlaat is de prachtige instructie- en ontspanningsruimte. Zijn tomeloze inzet heeft er een prachtplek van gemaakt.

Jaap is op 1 mei 2021 gestopt met zijn functie als postcommandant, hij is overgegaan naar team Noord als plaatsvervangend team commandant. Ondertussen heeft Jaap in Hoorn op het gemeentehuis een prachtige nieuwe functie en uitdaging.

Joost van der Gulik is officieel op 1 augustus 2002 in dienst getreden als brandwacht der 2e klasse, ondertussen heeft hij de rang bereikt van Brandmeester. Joost is ook bevelvoerder geweest op onze post.

Met Joost zijn achtergrond in de bouw, heeft hij veel voordeel bij het inschatten van een bouwkundige situatie op de plaats incident gehad. Hij kon op haast natuurlijke wijze de indeling van een pand zien en deze kennis is al diverse malen buitengewoon hulpvaardig gebleken bij het inzetten van manschappen, of het redden van slachtoffers. Als vrijwilliger schippert Joost tussen het werk als eigenaar van een bedrijf, een werkende echtgenote en de kinderen.

Martien Kager
Martien is geen vreemde in de brandweerwereld. Net als Ed Oud is hij eind 1989 begonnen binnen het korps Stede Broec. Zoon van een garagehouder en voormalig brandweercommandant van Bovenkarspel, was de brandweer hem op jonge leeftijd al niet vreemd. Eerst nog werkend voor de SterGam, werd Martien uiteindelijk volledig beroepsbrandweerman.

Hij is opgegroeid binnen het Korps Stede Broec via chauffeur, naar bevelvoerder, naar plaatsvervangend commandant en enige tijd als commandant. Bij de regionalisering heeft hij dat stokje doorgegeven aan Timo Kwast en William van Polen.

Martien heeft, naast zijn werkzaamheden voor Stede Broec, ook heel veel opleidingen in Noord Holland verzorgt. Hij heeft aan de wieg gestaan van menig brandweerman in deze regio. Martien was als eerste het lid met een buitengewoon hoge leeftijd en heeft heel veel kennis overgedragen. Sinds 1 juli is hij gestopt bij het korps.

Afscheid Loek Smid en Ed Oud
Op de avond werd ook officieel afscheid genomen van Loek Smid en Ed Oud. Van hen was al afscheid genomen in de Covid-19 periode, maar toen alleen door Jaap Water en William van Polen met een bos bloemen.

Ed Oud heeft het korps versterkt van 1-10-1989 tot 16-11-2020. 31 jaar, waarvan vele als bevelvoerder. Voor zijn langdurige inzet ontving hij in november 2019 een lintje.

Loek Smid is bij het korps geweest en bij de bedrijfsbrandweer, van 1-5-2000 tot 1-12-2020, ruim 20 jaar brandweerman. Loek was manschap en chauffeur, wat hij ook in het dagelijks leven doet. Ook Loek heeft voor zijn jarenlange inzet een lintje ontvangen.

Jubilarissen
Een aantal brandweerlieden was 12,5 en 20 jaar in dienst. De jubilarissen kregen een bos bloemen, een certificaat, het brandweerkruis en een kort dankwoord door de postcommandant.