BOVENKARSPEL - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4,5 jaar tegen Bert V. (25) uit Bovenkarspel. De man wordt er onder andere van verdacht tientallen ouderen te hebben opgelicht met een babbeltruc. De zaak van de 25-jarige medeverdachte Brenda D. uit Nieuwegein zou ook vandaag behandeld worden, maar dat is uitgesteld naar een later moment.


Met een gereedschapskoffer stond V. zogenaamd als monteur eind vorig jaar bij ouderen op de stoep. Het jongste slachtoffer was eind 70 en de oudste bijna 100 jaar. Hij kletste zich naar binnen, om later de deur uit te lopen met een pinpas of sieraden.

Na zo'n bezoek werden de slachtoffers regelmatig nog een keer verrast door een telefoontje van een zogenaamde bankmedewerker die een pincode nodig had. De verdachten worden ervan verdacht voor ruim 20.000 euro te hebben gepind met gestolen bankpassen.

Volgens de Officier van Justitie heeft V. zich schuldig gemaakt aan een 'enorme hoeveelheid schandelijke feiten'. "Hij steelt naast pinpassen en cash ook erfstukken en zeer dierbare persoonlijke bezittingen, zoals trouwringen van overleden echtgenoten. Al met al is er voor tienduizenden euro's gejat."

'Ik heb spijt'
V. kwam in het vizier van de politie omdat soms zijn telefoonsignaal in de buurt van de locatie was of omdat hij pinde met een gestolen pas. In sommige gevallen is ook de buit in zijn woning aangetroffen. Dat V. schuldig is aan een aantal pintransacties, bevestigde hij in de rechtszaal. "Ik heb gepind, het was echt een diepteperiode. Ik kan alleen niet meer herinneren hoeveel keer en wat ik heb gepind. Ik was gewoon de weg kwijt en mezelf niet."

Hij vertelde het geld te willen gebruiken om medicijnen te kopen voor de behandeling van zijn zwager die op dat moment ernstig ziek was. "Ik zat in een donkere periode in die tijd en heb daarin de verkeerde keuzes gemaakt", vertelt hij. "Ik heb spijt van de hele situatie. Kon ik het maar terugdraaien, maar dat kan niet."

'Ongeloofwaardig'
Het is volgens de officier ongeloofwaardig dat hij het geld gebruikte om zijn familielid te helpen. "In het dossier zijn geen aanwijzingen aangetroffen dat dit klopt: er zijn geen betalingen aangetroffen naar ziekenhuizen noch zijn documenten gevonden die duiden op de financiering van een medisch traject", aldus de officier.

Nadat de Officier van Justitie de strafeis uitsprak, was er een pauzemoment. Daarna is V. weggegaan en niet meer in de rechtszaal verschenen.

De zaak tegen de medeverdachte, de 24-jarige Brenda D. uit Nieuwegein, wordt op een ander moment behandeld. De rechtbank bepaalde dat de vrouw weer in hechtenis moet worden genomen. Over veertien dagen, op 25 juni, zal de rechter uitspraak doen.