BOVENKARSPEL - De 25-jarige Bert V. uit Bovenkarspel is vandaag in de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter staat als een paal boven water dat de hij in oktober vorig jaar tientallen mensen met listige babbeltrucs ernstig heeft gedupeerd. De meeste slachtoffers wonen in West-Friesland, maar hij en zijn partner in crime sloegen ook in andere Noord-Hollandse plaatsen toe.

Het OM had 4,5 jaar cel geëist. Volgens de rechtbank koos V. doelbewust kwetsbare slachtoffers uit. Vaak ging het om oude of juist jonge mensen. Eerder meldde het OM dat zijn oudste slachtoffer 100 jaar oud was, zijn jongste slechts 14 jaar oud. In een tijdsbestek van minder dan twee maanden maakte hij tientallen slachtoffers. Tijdens een eerdere zitten zei V. in 'een donkere periode' te hebben gezeten.

Hij stelde zich voor als loodgieter van de woningbouwvereniging, en vroeg of hij binnen mocht komen voor onderhoudswerkzaamheden. Eenmaal binnen maakte hij pinpassen, pincodes, sieraden, telefoons, sleutels en munten buit. Onder de sieraden waren erfstukken met vaak grote (emotionele) waarde. "Al met al is er voor tienduizenden euro's gejat", zei de officier van justitie eerder.

Medeverdachte
Dat deed V. volgens het OM niet alleen. Nadat V. bij zijn slachtoffers was vertrokken, zou de 24-jarige Brenda D. uit Nieuwegein de slachtoffers hebben gebeld en zich hebben voorgedaan als bankmedewerkster, om in die hoedanigheid de slachtoffers hun pincode af te troggelen.

In West-Friesland werden onder meer slachtoffers gemaakt in Hoorn, Zwaag, Wognum, Schagen, Hoogkarspel en Medemblik. Buiten die regio sloegen ze onder meer toe in Haarlem, Amstelveen, het Groningse Haren en het Limburgse Melick.

Naast zijn celstraf moet V. bijna twintig slachtoffers een schadevergoeding betalen. De bedragen lopen uiteen van 130 euro tot 1.500 euro. De zaak tegen medeverdachte Brenda D. wordt op een ander moment behandeld.