GROOTEBROEK - Lieuwe de J. is schuldig aan de dood van de vier-jarige Maurycy Biernacki. Volgens de rechtbank heeft de directeur van speelhal Happy Days een zorgplicht voor de bezoekers en daarom is hij veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Daarnaast krijgt hij een celstraf van drie maanden voorwaardelijk, met een een proeftijd van twee jaar.

Het OM had taakstraffen tot 240 uur geëist tegen directeur Lieuwe de J. en medewerker Jeroen S. van Happy Days en Petra K., de pedagogisch medewerkster van de kinderopvang, voor dood door schuld. Lees hier alles wat er aan de uitspraak vooraf ging.

Volgens de rechter is De J. jarenlang structureel nalatig geweest in het zorgen voor de veiligheid van bezoekers. Hij had de handleiding van het luchtkussen moeten lezen en veiligheidsregels moeten stellen.

Toezicht
Het speeltoestel had ook nooit als glijbaan gebruikt mogen worden. Het was niet geschikt voor de groep kinderen van de kinderopvang. Ook had er direct toezicht moeten zijn en hadden veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden, aldus de rechter.

Vrijgesproken
Medewerker Jeroen S van Happy Days wordt vrij gesproken. Op hem rustte geen zorgplicht, aldus de rechtbank. Ook Petra K, medewerkster van kinderopvang Small Steps, kan volgens de rechtbank niet worden verweten dat ze geen navraag heeft gedaan naar de veiligheid van de afmatrace.

Het ongeval
Het Poolse jongetje was op 31 december 2015 bij kinderopvang Small Steps en zou die dag gaan spelen bij de binnenspeeltuin van Happy Days in Grootebroek. Daar ging het vreselijk mis, toen Maurycy van vier meter hoogte van een luchtkussen op de betonnen vloer viel.

Met ernstig hersenletsel werd het jongetje overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam, waar hij negen dagen later aan zijn verwondingen overleed.